23 Mart 2016

FIRTINA

FIRTINA NEDİR
Fırtına şiddetli bir rüzgar ve bunun denizde, çöllerde meydana getirdiği dalgalanmadır. Meteorologlar ancak hızı saatte 110 km. yi geçen rüzgara “fırtına” derler. Halbuki bizim çok defa “fırtına” diye adlandırdığımız rüzgarların hızı bundan çok azdır. Örneğin bir kar fırtınası çok az bir rüzgarla da meydana gelebilir.

BAZI FIRTINA ÇEŞİTLERİ
Fırtınanın kum fırtınası, kar fırtınası, kiklon, kasırga, magnetik fırtına gibi birçok çeşidi vardır.

Fırtına Nasıl Başlar
Bir kasırgadan önce havada hiç alışılmamış bir durgunluk vardır. Sonra hafif bir rüzgar esmeye başlar, birdenbire şiddetlenir. Ardından yağmur gelir, şimşekler çakar. Kasırga son derece büyük ve yuvarlağa yakın koni biçimindedir. Bu koninin ortası daima açık olur, burada hava sakindir. Buna “kasırganın gözü” denir.
Bir kasırganın başladığı andaki genişliği 150-450 km. arasında değişir. İlerledikçe daha da büyür, hızı artar. Zamanla kasırganın ilerleme hızı saatte 160 km. yi bulur. Kasırgalar, genel olarak, deniz yüzeyinden 3,5 – 8 km. yüksekten yol alırlar. Bazı kasırgalar daha yükseklerden gider ki bunlar uçaklar için çok tehlikelidir. Zaten bir kasırganın en şiddetli hali deniz yüzünde bulunduğu sıradadır. Karaya dokununca dağ vs. gibi engeller yüzünden zayıflar ve ölür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder